Uudisasukas II

KALAKAVERISTA KAUPUNGINJOHTAJA

Olen aikaisemmin kertonut ponnisteluista rakentaa datsa-kalasauna koti lahden rantaan. Ponnisteluista on osa valunut hiekkaan, mutta osa on toteutunut.

Olin viime kesänä vauhdittamassa tientekoa tontille neljä kertaa, tietä ei syntynyt metriäkään. Nyt tänä talvena vietiin sisukuorma autolla tavarat rakennuspaikalle, joten asialle voi hyvinkin tulla jatkoa.

Tonttiasia lienee kunnossa, on monenlaista asiakirjaa Karjalan tasavallan hallitukselta ja Lahdenpohjan piiriltä. Kun Siperia on suuri maa, ajattelin, että hehtaari tontin kooksi olisi sopiva, etenkin kun ilmoitettu tontin vuokra tuntui kovin kohtuulliselta. Inflaatio tämä Venäjänmaan vitsaus on nostanut hehtaarin hinnan semmoiseksi, että sillä Suomessa saisi tavallisen peltohehtaarin omaksi. Onneksi minulle myönnettiin maksimissaan 0,1 ha. Laihialaisvaimoni mukaan saan luvan tyytyä tästäkin vain kolmannekseen, joten maan hankintani jää kovin kohtuulliseksi.

Kävin katsomassa vedenpuhdistuslaitoksen rakentamista. Työnantajani Uponor Oy on sinne toimittanut runsaasti suuria putkia. Tutustuin vieraana myös ”Jaakkiman sahaan”, jonka omistaa Nord Inter House niminen yritys. Kolme kenttäsirkkeliä tekee lähinnä parrua länsivientiä varten. Pääosa tulee Suomeen, kaukaisimmat kuormat ovat menneet Israeliin. Kun lautaa ei tuotannossa tehdä ovat pinnat meikäläisittäin reilut. Kävin myös Lahdenpohjan ompelutehtaassa, jossa tehdään parinkymmenen ihmisen voimin housuja Suomen markkinoille alihankintatyönä

Hiihtelin Laatokan jäitä pitkin, joka oli miellyttävä kokemus, Suosittelen sitä muillekin. Hiihtäjä lienee melko outo ilmestys sillä kalamiehet katselivat minua sillä silmällä, olenko vaaleanpunaisen elefantin korvike eli onko tullut otettua liian pitkä vodkaryyppy.

Karjalassa oli vaalit minun siellä ollessa. Kävinpä parissa paikassa valvomassa tapahtumaa, kun isäntäväki kävi äänestämässä. Vaikka kerroin olevani entisiä paikkakuntalaisia ei kukaan kehottanut; tule Kalevi äänestämään.

Alkoi kuulua uutisia, että kalakaverini Vladimir Hristits on voittanut piirin- ja kaupunginjohtajan vaalit. Olen aiemmin tutustunut häneen kalastus- ja luontoasioiden parissa. Otin itselleni vapauden mennä meidän entisten asukkaiden puolesta onnittelemaan häntä. Vladimir on pitkänlinjan miehiä, ollut kovissa töissä mukana. Hän tulee oppositiosta, ei ole kommunistista taustaa eli ei ole takin kääntäjä. Hän on syntynyt nykyisessä Moldaviassa ja on 51-vuotias. Hänen vaimo on opettaja, hänellä on tytär ja hän on myös isoisä. Tiedän hänet avarakatseisemmaksi ja idearikkaaksi mieheksi. Meidän kannalta hän on yhteistyökykyisempi ja halukkaampi kuin edelliset. Eihän edellisissäkään mitään vikaa ollut. mutta mielestäni kaikki aloitteet tulivat meidän puolelta. Mutta ainakin nyt uskallan odottaa enemmän. Kun tiedustelin kenen joukossa seisot, hän kertoi olevansa presidentti Jeltsinin miehiä ja kannattajia. Työtä hänellä Lahdenpohjassa tulee riittämään.

Nastola v. 2006

Kalevi Rapo