Kirje sisarelleni

Olin jälleen Laatokan rannalla siirrettynä kenttätykki patterin mukana Käkisalmen eteläpuolella. Sisareni oli puutarhakoulussa.

15.9. 44

Sisko rakas

Tervehdykseni Sinulle taas pitkästä aikaa. Terveisiä  myös kotoa. Tulin vasta  eilen lomalta. Se oli sellainen  evakuoimisloma. Tuskin tietänetkään, että meidän kotikin joutuu taas evakuoitavaksi. Kävin vähän tavaroita junaan ja viljoja puimassa. tavarat menevät Ylivieskaan ja Nivalaan. Saimme täyttää Osuuskaupan vaununkin ja se menee Kauhajoelle. Se oli umpivaunu ja siihen pantiin kaikkea tärkeämpää. Meidän kylän sijoituspaikka on Kalajoki. Mummo ja Saimi  Arja- lapsen kanssa menivät Loukolammelle Aino- serkun kotiin toistaiseksi. Aino oli meillä käymässä ja vei heidät sinne heille. Samoin Kuhkaan sedän sekä Johanneksen lapset. Kuhkaan täti meni emakoiden ja porsaiden kanssa Ylivieskaan. Jenny lähti ajamaan karjaa maantietä pitkin , Niilläkin päämääränä Ylivieska. Tietenkin saavat karjan junaan sitten jossakin Kangaslammilla. Isä ja Äiti ja Toini jäivät vielä kotiin . Kaikki vanhukset ja lapset ja työkyvyttömät on jo lähetetty matkaa. Samoin karja ja tavarat. Muutamia lehmiä on jätetty hevosmiesten mukaan. Maanviljelyskalustoa siirretään vain vuoden 40 rajan toiselle puolelle

Meillä jää puimakone ja leikkuukone viimeiseksi. Ihmiset ajoivat viljojaan meidän puimalan luo ja koneet pyörivät jatkuvasti. Minäkin puin omia viljoja noin 80 hl. , pääasiassa ohraa. Sitten vehnääkin jo niitin ja samana päivänä jo puitiin. Märkiähän ne olivat. Levittelin riihen kuivauslavoille kuivumaan. Lähtiessä panevat säkkeihin ja hevoskuormaan. Muuten olisi jääty ilman vehnää. Isä oli ehtinyt myydä entiset kauppaan. Kaksi sikaakin teurastettiin ja pantiin tiinuun. Emakko teki porsaat parhaaseen kiireeseen. Tein leveän laatikon , jossa sopii imettämään  ja vaunuun vain. Kuhkaan tädillä oli kahdella emakolla porsaat ja hän lupasi hoitaa meidänkin emakon.

Kyllä se ei ole mikään pieni ruljanssi , kun Karjalaa taas evakuoidaan. Ihalan asemallekin on koko pitäjän tavaroita ajettu kuorma-autoilla. Siellä on ihmeelliset tavararöykkiöt. Sotilaat suorittavat lastauksen ja kaikki tavarat saataneen pois, vaikka se alussa näytti toivottomalta. Monta pitkää junaa on siitäkin lähtenyt kohti pohjoista. Voi kun olisi aikaa vielä, että saisivat loputkin viljat , perunat ja juurikasvit pois ja heinät paalattua. Kaikkea tätä tullaan siellä tarvitsemaan. Isä ja Äiti taitavat ajaa hevosilla sitten Kerimäelle Turtiaiselle lopuksi. Kirjoita mummolle ja Saimille. Heidän osoite on Loukolampi Ylöstalolla.

Saat tietoa kotiväestä.

Kirjoitahan jotain siitä matkastasikin

Monin terveisin Aarne veljesi