LUMIVAARA- JUHLA

Keuruu 20-21.08.2005

Lumivaara-juhla Keuruulla

 

Juhlat aloitettiin Lauantaina 20.08.2005 klo 14 alkaneella juhlaristeillyllä siipiratalaiva Elias Lönnrothilla. Laivaan oli kokoontunut runsaasti entisiä lumivaaralaisia ja heidän jälkeläisiään. Varsinaista ohjelmaa laivalla ei ollut vaan risteilyn aika menikin vain haastelessa.

Risteilyn aikana kokoontuivat eri Lumivaara-yhdistyksen historialliseen neuvonpitoon niin, että kaikki puheenjohtajat olivat saman pöydän ympärillä. Paikalla olivat edustettuina Lumi-Säätiön, Lumivaara-Seura ry, Etelä-Suomen Lumivaaralaiset ja Lumivaara-Perinneyhdistys ry:n  puheenjohtajat. Päätöksistä voidaan mainita toimenpiteiden tutkiminen miten saataisiin Lumivaaran kirkonkello ostettua ja siirrettyä Suomeen.

 

Sunnuntain juhlapäivä aloitettiin Jumalanpalveluksessa Keuruun kirkossa. Kirkkoon olikin kokoontunut paikkakuntalaisten lisäksi runsaasti lumivaaralaisia.

Jo hyvissä ajoin ennen varsinaisen Lumivaara juhlan alkua kokoontui juhlaväki Keuruun Koulukeskuksen juhlasaliin. Ennen juhlaa haasteltiin tuttujen ja tuntemattomien kanssa ja tutkittiin karttoja ja valokuvia sekä tehtiin erilaisia ostoksia joilla tuettiin lumivaalaisen perinnetyön tekemistä.

Juhla alkoi yhdessä lauletulla Karjalaisten laululla.

Juhlat avasi Lumivaara-Seuran puheenjohtaja Kauko Nukarinen joka muisteli oman sukunsa saapumista Pohjanmaalle. Lopuksi Nukarinen toivoi, että että nuoremmat polvet ottaisivat jatkossa vastuun Lumivaara-juhlien järjestelyistä. Juhla yleisössä olikin runsaasti nuoria paikalla joten perinne jatkuu varmasti Nukarisen toivomalla tavalla.

Juhlaan toi tervehdyksen Keuruun kaupunginsihteeri joka kertoi, että monet paikat Keuruun kaupungin hallinnossa on miehitetty karjalaisvoimin.

Juhlan musiikista vastasi lumivaaralaisjuurinen Anni Salenius viulullaan ja häntä säesti pianolla Risto Kahila sekä isä ja tytär Hanna ja Olli Syrjä jotka esittivät Veikko Lavin säveltämän Evakon Laulun joka herkisti salin yleisön.

Juhlapuheen piti Lumivaaran Ihalassa juuret omistava kansaedustaja Lauri Oinonen. Lauri Oinonen kertoi puheessaan mm. siitä kuinka Keuruun ja sen ympäristön miehet taistelivat v. 1941 Oinaanvaassa missä käytiin varsin raskaita taisteluja joiden seurauksena Keuruun ja sen ympäristön kunnat menettivät toista sataa miestä kaatuneina ja haavoittuneina. Lisäski Oinonen puhui kuinka unelmat ja tavoitteet antoivat voimaa lumivaaralaisille vaikeina aikoina. Lue lisää

Vuoden Lumivaaralaiseksi  valittiin vaasalainen Kari Rapo joka on toisen polven "evakko". Lisäksi Lumi-Säätiö palkitsi viirein entisiä puheenjohtajia ja yhteistyökumppaneitaan. Palkituiksi tulivat: Viirin suunnittelija Toivo Pääkönen ja Lumi-Säätiön entiset puheenjohtajat Lauri Saikkonen, Toivo Tirri ja Severi Tallbacka sekä, Etelä-Suomen Lumivaaralaiset ry./ Aarno Kaartinen, Jaakkiman Seudun Perinneyhdistys ry./ Irma Sinerkari ja Lumivaara-Perineyhdistys ry./ Seppo Rapo

Juhla päättyi yhdessä laulettuun Maamme lauluun.

Lopuksi kokoonnuttiin ennen kotimatkaa vielä yhteiseen kahvihetkeen.

Juhlaan osallistui Keuruun koulukeskuksessa arviolta n. 350 juhlijaa joka on n. 10% entisen Lumivaaran pitäjän väestöstä.

Seuraava Lumivaara juhla järjestetään 10.09.2006 Järvenpäässä, järjestelyistä vastaa Etelä-Suomen Lumivaaraiset ry.

 

Katso kuvia Lumivaara-juhlasta

 

Paluu Lumivaaran uutisiin

Vaakuna-sivulle

Päävalikkoon